Loading...
Kiriku taastamineTudulinna uudisedUudised

Saja aasta tagused lood Tudulinnas. Juuli 1914

Südasuviselt kuuma heinakuu vanad lehelood avanevad seekord  110 aasta tagusest ajast. Viljandis ilmunud “Sakala” oli vist suvepalavuses natuke uniseks jäänud, et võttis alles juulikuu keskel nõuks oma lugejaid teavitada juba jaanilaupäeval Tudulinna volikogus arutusel olnud väga tähtsat küsimust: kas ja missugust uut koolimaja Oonurme külla ehitada. Vana maja oli selleks ajaks jäänud juba kitsaks ja amortiseerunud. Ometi ei läinud ehitusloa saamine kuigi kergesti. Rasked ajad olid – esimene ilmasõda kogus tuure. Nii pididki Oonurme lapsed veel üle kümne aasta vanas majas koolitunnis käima enne kui ilusa uue said. Kindlasti tasub järgneva vana lehejutu täienduseks Oonurme kooli lugu lugeda siit: https://www.oonurme.ee/kool/

Tudolinnast.

23. junil tuli Tudolinna wallawolikogu koosolekul Oonurme uue koolimaja ehituse asi arutusele. Oonurme wolimehele M. Kirsile oli Volikogu poolt kohuseks tehtud koolimaja plaani ja eelarwet 50 lapse ruumide jaoks walmistada lasta. Ta oli plaani aga 75 lapse ruumide jaoks teha lasknud. mille järele koolimaja umbes 8000 rbl. maksma läheks. Wolikogu pidas eelarwet liiga suureks ja tegi M. K i r s i l e uuesti kohuseks uut plaani eelarwega 50 laste jaoks walmistada lasta. Praegu on kooliskäijate arw 35 lapse ümber.

(Sakala (1878-1940), nr. 81, 18 juuli 1914)

Ilm näis mängivat vingerpussi põllumeestele. Ärgem unustagem, et viljasaagist sõltus tol ajal talude toimetulek igas mõttes. 

Tudulinnast.

Põud on kõige kõrgema kraadini tõusnud. Wiljad põldudel langevad nagu niidetult maha, ehk on jälle punased otsekui ära põlenud. Rukis küpseb enneaegu. Heinakasw on ka hoopis vilets, nii et mõnes kohas rohi palju üle wikati tera ei ulata. Loodus ise on otsekui põlemas, suitsu on kõik kohad täis. Kui niimoodi veel nädala päevad edasi kestab, et vihma ei tule, siis on kõigi põllumeeste lootused lõikuse kohta kadunud.

(Tallinna Teataja (1910-1922), nr. 145, 1 juuli 1914)

Mitmesugune ühistegevus kuulus 20. sajandi alguses Tudulinna kogukonna elu juurde lahutamatu osana. Asutati järjest uusi seltse, käidi aktiivselt koos, arutati, kuidas veelgi paremini edasi toimetada.   Jaanikuu lõpul on kaks siinset ühisust ühel ja samal päeval koosolekuid pidanud, millest Tallinna Teataja uue kuu hakatuseks oma lugejaid teavitab. Meenutagem, et poe avamine ja selleks sobivate ruumide leidmine käis läbi ka varasematest aruteludest, mida tasub otsida juunikuu Saja aasta taguste lugudest. Ei saadud kuidagi Pondre talu peremehega poeruumide osas kaubale… Lootusrikkalt vaadati nüüd Sahargu Kraavi talu peremehe Gustav Vaasi poole.

Tudulinnast.

28. juunil pidas Tudulinna Kaubatarwitajate-ühisus erakorralist peakoosolekut. Koosoleku juhatajaks waliti Ed. Mölder ja protokollikirjutajaks D. Mölder. Päevakorral oli teist korda kaupluse ruumide kauplemine. Möödaläinud 1. juuni koosolekul kaubeldud ruumid ütles N. Ahse üles, nüüd kaubeldi nad G. Waasi käest. Jooksvate asjade hulgas arutati mitmeid asju, mis ühisuse tegewusesse puutusid. Kauplus otsustati kõige hiljem nüüd 1. augustiks käima panna. Loodame, et nüüd asjaga niikaugele jõudnud oleme, et kaupluse avada võime.

28. juunil pidas Tudulinna Laenu-hoiu-ühisus oma erakorralist peakoosolekut. Liikmeid oli vähesel arvul kokku tulnud, 165 liikmest oli ainult 26—27 koosolekul. Koosoleku juhatajaks valiti Juhan Pikkot. Päevakorral oli haiguse pärast ametist tagasi astunud kassameistri Joh. Treilmanni asemele uue valimine. Kinnisel balloteerimisel waliti uueks kassameistriks Karla Tamm.

(Tallinna Teataja (1910-1922), nr. 145, 1 juuli 1914)