Loading...
Kiriku taastamineTudulinna uudisedUudised

Juubelifestival Tudulinna Tuled

Tudulinna Tuled toimus juba viiendat korda

Imekaunil augustikuu suvepäeval kogunes suur hulk rõõmsat kultuurihuvilist Alutaguse rahvast vana Tudulinna puukiriku juurde nautima kogupere suvefestivali “Tudulinna Tuled” mitmekesist programmi. Mitme tunni jooksul jagus tegevusi nii lastele kui täiskasvanutele.

Pere nooremate hulgas sai suure populaarsuse eriline legode kokkupanemise meistrikursus, millel esmakordselt Tudulinnas oli võimalus osaleda. Triin Põllmaa oskuslikul juhendamisel valmisid uskumatult põnevad kujundid, mütoloogilised olendid ja kõikvõimalikud kompositsioonid.

Laval juhatas programmi sisse tudulinlaste seas hästituntud ja armastatud Mölderite pereansambel. Perepea Olavi Mölder pajatas lugusid oma esivanematest Treiali ja Hansura taludes, muusikaarmastuse kujunemisest ja selle edasikandumisest poegadele. Ansambel Verner Mölderi juhtimisel esitas hulga tuntud palasid uudses seades.

Järgmisena sai sõna Vikerraadio populaarne hommikune ärataja Märt Treier, kes talle ainuomasel moel pajatas terve tunni mõtlemapanevaid eluolulisi lugusid avades kuulajate silmad nii mõnegi argielu teema osas.

Sõnad kaovad, aga kirjapandu jääb. Kätte jõudis raamatute aeg. Esitleti mitmeid Tudulinna teemalisi trükiseid, millest osa oli värskelt trükikojast tulnud. Nende hulgas oli tudulinlase Auguste Mölderi tore mälestusteraamat oma elus; samuti siitkandi arhitekti Ago Kerge eluloo-triloogia ning mahuka kogumiku Tudulinna Vanad Suguvõsad parandatud ja täiendatud trükk. Kohe oli võimalik neid ka soodushinnaga osta, mida paljud festivalikülalised ka kasutasid.

Õhtu peaesineja Ott Lepland astus erilise Päikeseloojangukontserdiga lavale kell 20 ja sellest kujunes tänavuse festivali võrratu tipphetk. Päikese loojudes kaugete Alutaguse metsade taha kõlasid Tudulinna Linnamäel kaunid ballaadid, mis olid tervikkavaks seatud just meie kontserdi jaoks.

Kogu festivaliaja pakkus kehakinnitust traditsiooniliselt Tornikuke kohvik, kuhu suupisteid meisterdasid paljud kohalikud küpsetusmeistrid. Tundub, et iga aastaga muutub see järjest suuremaks auasjaks valmistada hõrgutisi Tudulinna Tulede festivali jaoks.

Kogu festivali tuli läheb vana Tudulinna puukiriku taastamiseks. Jätkuvalt on teretulnud annetused MTÜ Tudulinna Kultuurikants arvele samaks otstarbeks EE522200221067794646

Festivali Tudulinna Tuled korraldamist toetasid Alutaguse vald ja Eesti Kultuurkapital – aitäh!

Väike pildiülevaade seekordselt festivalilt. Kõik fotod: Andres Meresmaa