Loading...
Kiriku taastamineTudulinna uudisedUudised

Tudulinna 440 juubel !

Tähistame kodukandi väärikat juubelit :

Tudulinnal on ümmargune sünnipäev.

Seni teadaolevail andmeil on meie koduküla esmakordselt kirjalikes allikates mainitud ühes 1583. aasta vakuraamatus nime all “Tutinlinna by” (Tudulinna küla). Samas on kirjas ka “Pungrija By” (Rannapungerja küla) ja “Pickat By” (Pikati küla). Tolles vakuraamatus on kirjas iga küla adramaade, veskite ja vabatalupoegade arv. Sarnased andmed on olemas ka 1591. aasta revisjonist. Eestimaal oli siis nn Rootsi aeg.

Too ajalooline vakuraamat ise ei ole tõenäoliselt meie päevini säilinud. Õnneks on arhiivis olemas unikaalne käsikiri umbes sajand hilisemast ajast (Engel Hartman “Estländishe Güternachrichten”, kus on  väljakirjutused nii 1583. kui 1591. aasta algallikatest. Tänu sellele ürikule ongi meil võimalus tänavu Tudulinna juubeliaastat tähistada.

17. sajandist on Tudulinna kohta olemas juba rohkem kirjalikke andmeid; alates 1630. aastast ilmub ta ka maakaartidele. Nime kirjapilt varieerub palju kordi; alles 20 sajandi esimesel poolel kinnistub ta praegusel kujul “Tudulinna”.

Tudulinna ajaloost on plaanis MTÜ Tudulinna Kultuurikants poolt korraldatavatel sündmustel lähemalt rääkida ning ka kodulehe ja Facebooki vahendusel asjahuvilisi teemaga kursis hoida.