Loading...
Kiriku taastamineTudulinna uudisedUudised

Saja aasta tagused lood Tudulinnas. Juuni 1924

1924 aasta suvel tegelesid tudulinlased valimistega. Sedapuhku oli tarvis leida uus köster. Nimetatud ametikandja oli sel ajal tähtis tegelane kiriku koguduse elus, seda enam, et õpetajat ju koha peal ei olnud. Köstril tuli talitada laste ristimised, saata lahkunud viimsele teele, pidada pühapäevaseid jumalateenistusi jne.

Nende valimistega jõudis auväärne köstri amet tagasi oma juurte juurde. Valituks osutus Möldri talu peremees August Pikhof, kes oli esimese teadaoleva Tudulinna köstri Pitkete Kaarli järeltulija mitmete põlvkondade tagant. Ring sai täis. Ja uus köster jäigi selles ametis viimaseks; pärast tema lahkumist 1946. aastal enam uut inimest ei valitud. Ajad olid vahepeal muutunud…

Kommentaariks Postimehe nupukesele olgu lisatud, et eelmine köster Paul Mathiesen (kes on ka allpool oleval unikaalsel fotol noore mehena aastal 1899), oli järjekorras juba neljas selle ameti kandja oma suguvõsas (mitte kolmas nagu lehelugu väidab).

 

Tudulinna köstri walimine.

Paar aastat tagasi suri Tudulinna köster Paul Mathiesen, kes oli juba kolmas sellest perekonnast Tudulinnas köstriks. Teisel pühal waliti kirikus kinnisel hääletusel 162 häälega poolt ja 6 wastu, kohalikuks köstriks August Pikhoff, kohaomanik Tudulinna külast, kes Mathieseni surmast saadik köstri kohuseid Tudulinnas täitis. A. Pikhoff on ennemalt Tudulinnas lühikest aega kooliõpetajaks olnud. Õnnistamist toimetas lisaku kiriku õp. W Kuljus kohalikus kirikus.

(Postimees (1886-1946), nr. 168, 26 juuni 1924)

 

Kuivõrd 1924 aasta suvi tundus olevat eriliste sündmuste poolest Tudulinna kandis suhteliselt tagasihoidlik, siis tasub pigem sirvida veelgi varasemaid lehti. 110 aasta eest oli mureks teede halb olukord (tolleaegsete inimeste kirjapandud mälestuste kohaselt olla need tihti olnud lausa läbimatud, eriti Tudulinna-Oonurme vahel). Arutelu on jõudnud üleriigilise lehe veergudele. Siis aga algas maailmasõda ja läks veel aastakümneid enne kui maanteed siinkandis korda said…

Tudolinnast.

Sekeldused tee asjus jällegi tulemas. Weel hiljuti waatasid Oonurme kogukonna elanikud rõemustawalt teede asjus tulewikku, sest teedekomisjoni poolt saadetud teede ülewaataja Kaukse mõisaomanik lubas sel korral, kui Oonurme ning Tudolinna ühendatud vallad, tarwilise jao liiwa teele soetawad ning muretsewad, kraawide kaewamiseks 19.099 rbl. abi anda. Nimetatud teedekomisjoni soowiawaldus leidis esiteks nii Tudolinna kui ka Oonurme kogukonna rahwa poolt rahulolemist. Nüüd aga tahta Tudolinna kogukonna elanikud kohtulikult selle üle kaebtust tõsta, et nimetatud teed neil tarwiski ei olla.

(Tallinna Teataja (1910-1922), nr. 128, 10 juuni 1914)

 

Juba 1914 aastal oli Tudulinnas mitmeid seltse ja ühinguid. Järgnev lugu on “Kaubatarvitajate Ühisuse” kokkusaamisest poeruumide küsimuses. Ehk on paslik ära märkida, et sel ajal polnmud praegust poemaja veel olemaski; artiklis käib jutt Pondre talust, kus läbi aegade ikka poodi peetud on. Maja tänini alles.

Tudolinnast

27. juunil pidas Tudolinna Kaubatarvitajade-ühisus oma erakorralist peakoosolekut. Päevakorras olid: kaupluse koha üürimine ja ärijuhi kauplemine. Kaupluse kohaks sai kohalise kaupmehe N. Ahse maja, kes oma kaupluse seisma jättis, ruumisid ühisusele andes. Ärijuhiks kaubeldi kohalik elanik Rinaldo Waas. Asutajate liikmete koosolekul, mis 27. aprillil ära peeti, valiti eestseisusesse, esimeheks A. Waas, abiks H. Surrewäli, kassahoidjaks D. Pruus, ilma iseäralise ametita eestseisuseliikmeteks A, Pikhoff ja A. Treimann, kirja-toimetajaks D. Mölder, eestseisuse liikmete kandidatideks W. Waas ja R. Ahse. Rewisjoni-komisjoni valiti K. Maasik, Ed. Mölder ja A. Roosenek. Ühisus avab oma äritegevust, kui mingisugusid takistusi ei juhtu, 1. juulil.

(Tallinna Teataja (1910-1922), nr. 135, 18 juuni 1914)