Loading...
Kiriku taastamineTudulinna uudisedUudised

Saja aasta tagused lood Tudulinnas. August.

Sirvides vanu ajalehti tundub, et sajanditagune suvi oli Tudulinna mail päris rahulik ning sündmustevaene. Küll aga leiame põnevat lugemist siinkandis toimunud lõikuskuu juhtumistest nii 110 kui 90 aasta tagant! 

1914. aastal oli alanud Esimene maailmasõda, mis viis mobilisatsiooniga kaasa ka hulga kohalikke talupoegi. Mahajäänud perekonnad sattusid tihti raskustesse ja nii tuli vallas arutusele, kuidas neid toetada saaks. Lisaks sellele said tudulinlased hakkama toreda algatusega posti laialikandmise osas. Lugegem täpsemalt, mida Tallinna Teataja pajatab:

 

Tudolinnast. Uuendus postitalituses.

Posti saime meie siiamaani kaks korda nädalas. Nüüd saame aga igapäew. Harilik post käib meil ikka kaks korda nädalas, wabatahtlikult käivad aga muudel päewadel kohaomanikud ja muud, kes posti järele igatsewad. Soowida on, et niisugune wabatahtline posti äratoomine praegusel põnewal ajal järjest edasi kestaks. Olgu niisugune korraldus ka muudele waldadele tähelepanemiseks, kus posti harwaste saadakse; ei ole ju kellegilgi suur asi mõnda päewa selle peale ohwerdada.

Tudulinnast. Wallawolikogust – otsustas teadete kogumiseks tagawarawäeliste perekondade seisukorra üle iseäralise komisjoni walida, kes ka annetusi wastu wõtab. Et aga ka paljud perekonnad täitsa ilma töötegijata jäid, siis otsustas wolikogu koosolek niisugusid perekondi tööga aidata; sel otstarbel jagati wald osakondadesse, nagu wilja koristamisega, peksmistga, talwewiljade mahategemisega jne. Kaunis hea on niisugune aitamine, kuid abitarwitajad peaksid ka wõimalikult mõedukad oma nõudmistega olema.

(Tallinna Teataja (1910-1922), nr. 188, 21 august 1914)

 

Kui Esimese maailmasõja kahurimüra jäi Tudulinnast õnneks kaugele, siis 1934. aasta augustikuu algas siin tõelise pauguga – võimas äikesetorm lendas üle maa ning tegi üksjagu pahandust. Seda kajastati mitmetes lehtedes. Siinkohal lugu tolleaegsest Maalehest. Nagu selgub, elas koolimaja üle tõelise ehmatuse. On tähelepanuväärne, et juba siis oli selles hoones mingisugune elektriühendus olemas!

Pikne Tudulinnas. 

Õöl vastu teisipäewa läks kella 2 paiku üle Tudulinna tohutu suur äiksetorm, tekitades mitmel pool põldudel kahju. Õnneks jäid aga suuremad kahjud tulemata, kuna piksepilv metsade kohale pööras. Pikne lõi sisse ka Tudulinna 6-klassilise algkoolihoonesse, tekitades seal mitmeid wähemaid kahjusid. See pikselöök oli üks omapärasemaid käesolewal aastal, kuna warem pole kuulda olnud, et piksenool majas kahte ossa oleks jagunenud. Pikne lõi koolimajja korstnast sisse, mille juures korsten osaliselt purunes. Saalis tungis pikselöõk elektrijuhtmeisse ning peksis seintelt krohvi maha. Edasi jooksis tulenool ust purustades wahekoridori, kus kaheks jagunes, üks osa tungis kooli kantseleisse, paisates segi suurel laual olewad õppeabinõud; teine osa Piksest möllas samal ajal koolimaja köögis, kus suure Pliida küljest kive lahti kangutas. Õnneks jäi hoone piksest süttimata.

(Maaleht (1929-1935), 1 august 1934)

Kuu lõpupoole toimus Tudulinnas spordipäev kus võeti mõõtu naabritega. Muidugi tegid võõrustajad külalistele pika puuga ära! Aga kui paljud tänased Tudulinna sportlased suudavad samasuguseid tulemusi teha, millega meie eelkäijad 90 aasta eest toime tulid?

Spordipäew Tudulinnas.

Pühapäewal, 19. aug. s. a. peeti Tudulinna spordiselts „Noorus’e” korraldusel spordipropaganda-päewa, millest wõtsid osa Tudu, Oonurme, Tudulinna ja Ranna-Pungerja ÜENÜ osak. sportlased. Kergejõustikuwõistlustes tulid esikohtadele: 100 mtr.: R. Uustalu (Tudulinn) — 13.00 kuul: P. Pruus (Tudulinn) 10.73: oda: J. Karlson (Tudulinn) 41.00; 1500 mtr.: -A. Kilwits (Tudu) — 5.30 min.: kõrgus: K. Mölder (Tudulinn) — 1.50: kaugus: R Uustalu (Tudulinn) — 5.28 m teiwas: P. Lepasaar (Oonurme) 2.90 ( koh. rek.). Naistele: 60 mtr.: A. Karlson (Tudulinn)? ;kõrgus: A. Karlson (Tudulinn) 1.20m; kaugus: A. Karlson — 4.17m; 400 m.: L. Weidenbaum (Tudu) — 1.15; kartulijooks: L. Weidenbaum. Punkte said — Tudulinn 42, Tudu 26.

(Virumaa Teataja (1925-1944), nr. 96, 22 august 1934)

 

Tudulinna spordiselts „äratati ellu”.

Sellest on kümmekond aastat tagasi, kui asutati Tudulinna s.-s. „Noorus”. Seltsi tegewus oli õige intensiiwne, kuid paari-aastase teotsemise järele suikus see täiesti. Käesolewal suwel algasid mitmed nooremad sporditegelased uuesti tegutsemist ja nüüd teotseb selts täiel rindes. Wõõrastaw asjaolu on ainult, et uue planeerimiskawa alusel wõeti ära endine spordiplats. mis wastas enamvähem nõuetele, kuna uue kordaseadmisel läheks waia suurt tööd, sest maa on wäga künkaline.

(Postimees (1886-1946), nr. 228, 22 august 1934)