Loading...
Kiriku taastamineTudulinna uudisedUudised

Saja aasta tagused lood Tudulinnas. Oktoober

No küll on alles lugu! Kui tänapäeval peavad paljud aiapidajad Eestimaal lootusetut võitlust hiiglaslike lusitaania teetigudega, siis sada aastat tagasi olid tudulinlased samuti sarviliste limustega hädas! Koguni nii hädas, et lugu jõudis ajakirjandusse:

Tigud rukkiorastele kahju teinud.

Tudulinnas on madalamatele orasepõldudele tänawu peaaegu igalepoole rohkel arwul tigusid ilmunud, mis paiguti taimed niiwõrd ära häwitawad, et üksnes must maa silma paistab. Põllupidajad on tarwitanud nende häwitamiseks lupja, kuid waenlasi on niiwõrd palju, et selle mõju kuigi suur pole. Kõrgematel põldudel on orased õige kenad, mõned lasewad koguni karjal peal käia, kartes, et oras liig suureks läheb ning lume all ära wõib mädaneda.

(Kaja, nr. 278, 16 oktoober 1924)

 

Aga kümmekond aastat hiljem oli algamas läbi aegade suurim arendusprojekt Tudulinna ääremail. Oonurme lähistel olid alanud suurejoonelised maaparandustööd. Seni vaid metsaelanike päralt olnud põlismetsad ja sood olid tundmatuseni muutumas. Just siia rajati Eesti Wabariigi suurimat uudisasundust, mille nimeks sai Peresaare. Järgnevatel kuudel ja aastatel jõudsid sealtkandi uudised üha tihedamini leheveergudele.

Pildil tüüpiline asunikutalu Peresaares vahetult pärast valmimist 1930-te teises pooles.

 

Uudisasundus Peresaares

Oonurme-Peresaares on praegu käsil suuremad uudismaa kohtade planeerimistööd, mille lõpulejõudmisel tõotab Wirumaal tõusta suurem asundus. Üldse tehakse 78 uudismaa kohta, millest 14 juba kevadel maakasutajatele wälja anti. Sügise jooksul planeeritakse juure weel terwe rida uusi kohti. Planeerimistõödega loodetakse valmis jõuda kolme aasta jooksul, kusjuures välja planeeritakse 1000-ha-line maa-ala. Praegu on põllutööministeeriumi poolt käimas uue 2. klassi tee ehitamine asunduspiirkonda, kuna hiljem teeehitustöid jätkab teedeministeerium. Tehtav tee viib Peresaarest Aadumäe jaamani. Maaparandustõöd kohapeal viiakse läbi tervena vangide tööjõuga. Kuna ümbruskonnas puuduvad elamud, siis ehitati vangide tööjõuga esialgu parakid, milliseid edaspidi saavad kasutada ka asunikud.

(Maaleht , 10 oktoober 1934)

 

Virumaale luuakse 120 uudiskohta.

Wirumaal, Peresaares (Sonda-Mustwee kitsaroopalise raudtee ääres, endisel Tudulinna-Oonurme mõisa heinamail) algas uudisasula loomine, millisest kujuneb suurim Wirumaal. Heinamaale wõeti lisaks weel piirawat riigimetsa ja asunduskomisjoni poolt kinnitatud planeerimise eelkawa kohaselt läheb uudisasula alla 1600 ha maad, millest moodustatakse 120 talu. Paar aastat on juba uuritud weeäravoolu wõimalusi: mullastiku koosseisu ja teede olusid, ja kuna uurimuse tulemused osutusid soodsaiks, algas ka neil päewil projekteeritud teede ja magistraalkraavide mullatööde tegemine. Lähemail päewil rakendatakse weel suuremal arwul töölisi Peresaare tööle ja tahetakse magistraalkraawid ning teede muldkehad walmistada juba sel sügisel. Asulat läbistawad kaks teed, üks ühendab Paasweret Oonurmega, teine Awinurme walla Kruusoja küla Peresaare peatuskohaga.

Planeerimise eelkawa kohaselt tuleb mainitud 1600 ha maa-alast 16—20 ha suurusi normaaltalusid 55 ütsust, ühebobusekohtasid (10 —14 ha) 15 üksust, käsitöökohti (7 ha) 10 kohta, sawitööstusekoht, koolikoht ja ühisusekoht. Tahetakse luua ka alewik ja selle alla planeeritakse 60 ha maa-ala, milline tulewikus planeeritakse ehituskruntideks. Riigi poolt kawatsetakse wiia ka juurimistöö osaliselt läbi, et uudismaa asunikel oleks kohe wõimalus alustada põllutöödega.

(Kaja, nr. 253, 26 oktoober 1934)